2006-09-13

Småpartier som inte räknas?

Valnatten kan bli en rysare i mer än ett avseende. Vid sidan av det jämna läget mellan blocken har Valmyndigheten fattat det märkliga beslutet att inte redovisa rösterna för de partier som står utanför riksdagen förrän under måndagen. Det innebär att om det på valnatten bara skiljer ett par procent mellan blocken och gruppen ”övriga partier” ligger på t ex icke osannolika sju procent, så får vi inte förrän dygnet därpå veta om något av dessa övriga partier tagit sig över fyraprocentsspärren och därmed skaffat sig vågmästarställning.

Nu tror jag visserligen inte att något av småpartierna tar sig in i riksdagen. Feministiskt initiativ har inte på något sätt lyckats mobilisera eller få ett medialt genomslag motsvarande det de hade för ett knappt år sedan. Junilistan blev en storskräll i valen till Europaparlamentet men kommer inte att lyckas göra om den bedriften. EU-frågorna är stendöda i årets valrörelse. Sjukvårdspartiet har på sina håll en stark regional förankring, men räcker inte till alls på det nationella planet. Piratpartiet kan visserligen bli en liten överraskning, men de kommer att vara mil från fyraprocentsgränsen. Dessa fyra partier tror jag kommer att få mindre än en procent av rösterna vardera.

Kvar är Sverigedemokraterna. I dagens Sifo-mätning ligger de på 2,4 procent, trots att de inte finns med som uppläst svarsalternativ i undersökningen. Jag tror inte att Sverigedemokraterna kommer att räcka till. Grunden för deras parti är främlingsfientligheten, och den har snarare försvagats än förstärkts de senaste åren. Jag har tippat att de får 1,9 procent, och det får jag stå för. Men lite orolig är jag allt. Det hade varit skönt att kunna somna på valnatten utan att behöva oroa sig för en eventuell SD-skräll.

Nu tycks det i alla fall som om SVT:s vallokalundersökning kommer att redovisa småpartierna, och därigenom sopa upp efter Valmyndighetens tillkortakommande. Men en vallokalundersökning är en vallokalundersökning, och inte ett valresultat. Det kan bli en lång natt. Eller i värsta fall några långa dagar.

4 kommentarer:

Gärningsmannen sa...

Javisst är det ett mycket underligt ställningstagande Valmyndigheten har gjort. Dessutom delar jag din oro för sverigedemokraterna. Sådana partier kan samla större andel röstande än vad som är villiga att erkänna en dylik partisympati vid en telefonintervju.

Redaktionen sa...

Tror du, nu när det är så här jämnt (i opinionsundersökningarna åtminstone), att det finns riskt för att vi tvingas se en repris av valet i USA 2000 och de senaste valen i Italien och Mexico? Dvs att förloraren ifrågasätter resultatet och begär omräkning.

Ulf Bjereld sa...

Låt oss hoppas att det trots allt är lättare att till en anonym telefonintervjuare uppge att man skall rösta på Sverigedemokraterna, än att på allvar göra slag i saken, i en vallokal med valsedel och allt.

I USA berodde mycket av tveksamheterna på uråldrig utrustning (hålslagsmaskiner, typ) i samband med valhandlingen. Där ligger vi ju oerhört långt före i Sverige. När det gäller Italien minns jag inte riktigt vad som låg till grund för ifrågasättandet. Men krav på omräkning tror jag inte kommer upp.

Om däremot Leijongate skulle utvecklas ytterligare, t ex genom att det kom fram att Leijonborg känt till det hela eller att folkpartiet utnyttjat sina olagligt tillskansade uppgifter i än större utsträckning, och socialdemokraterna förlorar valet ytterst knappt, kommer kanske frågan om nyval på dagordningen. Men inte heller det känns i dagsläget särskilt sannolikt.

Gärningsmannen sa...

Kan inte låta bli att i ren fåfänga gå tillbaka till denna gamla bloggpost. Vem vet om ens Bjereld him self kommer att läsa detta. Men: VAD VAR DET JAG SA!?!? Det var fler som röstade på sverigedemokraterna än vad det var som ville uppge detta i opinionsundersökningarna, så även i de som genomfördes på valdagen. SÅ DET SÅ!